piektdiena, 2011. gada 16. septembris

Korupcijas apcerējums #1

Ņemot vērā, ka ir priekšvēlēšanu laiks un man ir politologa diploms, izdomāju, ierakstīt kaut ko šeit. Protams, ceru uz lasītāju ar/bez politologu diplomu kvalitatīvu dalību komentāros, jo diskusijās dzimst patiesība ;)

Tātad, iesākumā es Jums vienkāršā valodā izskaidrošu, kā koruptīvu izpausmju mazināšana var nākt par labu valsts ekonomikas izaugsmei. Tā "kāpnīte" ir pavisam vienkārša, es to pirms pāris mēnešiem skaidroju savam palātas biedram, kurš sākotnēji bija diezgan pārliecināts kādas Kurzemes pilsētas "saimnieka" fans. Šķiet, ka nostrādāja :)
1) Mazāk korupcijas => vairāk investīciju
2) Vairāk investīciju => pieprasījums pēc kvalificēta darba spēka
3) Kvalificēts darbaspēks => pārliecināti cilvēki
4) Pārliecināti cilvēki => kvalitatīva politika.
Ļaujiet paskaidrot, kāpēc tieši šāds cikls.

Mazāk korupcijas => vairāk investīciju

Es uzskatu, ka investīciju piesaistes iespējas jāskata investora acīm. Investoram korupcija ir vienkārši blakus izdevumi, kuri noteiktos apstākļos viņam dos konkurētspējīgo priekšrocību pār viņa konkurentiem. Viņš kādu uzpirks un tāpēc ražos lētāk/labāk/ etc. Pretī tam stāv alternatīvās izmaksas sakarā ar iespēju tikt pieķertam... Iedošu miljonu, lai izbīdītu projektu par miljardu. Ok, ir vērts riskēt. Iedošu 10 000, lai izbīdītu projektu par 100 000? hmmm...

Pirmkārt, paskatīsimies, no kurienes nāk šis investors. Ja viņš nāk no kādas kolorītas Austrumzemes... iespējams, ka viņa valstī par korupciju nevienu cietumā neliek. Ok, tad viņam ir diezgan vienalga. Ja viņš nāk no Rietumiem, kur gan valsts, gan parastie pilsoņi uz šīm lietām skatās visai nedraudzīgi... Risks ir lielāks, vai ne? Iedomājaties situāciju, ja uzpeldētu, ka viens uzņēmums "H" LV ir pamatīgi kukuļojusi amatpersonas, lai vinnētu kādu konkursiņu? Es teiktu, ka "H" konkurenti tā pamattirgos labprāt izmantotu šo kompromatu, lai pārvilktu pie sevis daļu no "H" klientiem, gan jau ka "H" māteskompānijai būtu problēmas ar savas valsts likumsargājošām iestādem - sak, muhļījies tur, moš arī pie mums nodokļus kārtīgi nemaksā. Vai ir vērts kukuļot?

Otrkārt, arī investors no Austrumiem, iespējams izvēlēsies valsti, kurā kukuļošana nav cieņā, it īpaši situācijā, ja citas izmaksas būs zemākas. Kā mēs zinām, pie mums ir augsti darbaspēka nodokļi un sarežģīti birokrātijas gaiteņi, kuri dod priekšrocības tikai tiem, kuriem ir shortcutu atslēgas - gluži, kā ASV-Meksikas robežsiena, par kuras caurumu kontroli savstarpējos karos asiņo narkokarteļi.
Kad nebija sienas, katrs Pedro varēja paņemt mugursomu un pēc 2 dienām būt laimes zemē, tagad jānāk pie dona Migela ar naudas kušķi, jo tikai viņš zina, kā caur sienu tikt. Līdzīgi LV birokrātijā - ja Tev ir īstās pazīšanās, Tev nav šķēršļu, ja esi godīgs, pats vainīgs, ej garo un sarežģīto ceļu. Tātad atgriežoties pie Austrumu investora - viņš uzskatīs kukuli par kārtējo izdevumu pozīciju, ja tā došana nesagrauj projekta tāmi, tad ok.

Kāds saka, ka augsti nodokļi attur investorus. Es tikpat labi varu teikt, ka zemi nodokļi nepasargā no to nemaksātājiem, ja valsts to kārtīgi nekontrolē. Atnāks Austrumu onkulis, iedos pāris kukuļus, nodokļus nemaksās un ražos te kautko... Vai drīzāk ievedīs un izvedīs. Baigais labums valstij no ražošanas, par kuru kukuļi nomaksāti un nodokļi nav jāmaksā. Nodokļus var nolaist tikai tad, ja paņem aiz riekstiem lielos korumpantus un kontrabandistus - pajautājiet Īrijā dzīvojošiem domājošiem cilvēkiem, viņi apstiprinās, ka ar lielo brekšu iesēdināšanu korupcija no sērgas pārvērtās par blakusparādību. Kā tikmēr ir pie mums? Pēc šīm kolorītajām pietiek.com intervijām, ja kaut daļa no tā ir patiesība... nu vnk rokas nolaižas, kādas pensijas, māmiņalgas un atbalsti inovācijām vienkārši aiztek gar valsts degunu veiklu darboņu kabatās... (http://ej.uz/oxhd un http://ej.uz/appc)

Vairāk investīciju => pieprasījums pēc kvalificēta darbaspēka

Šis gan ir ekonomiski sarežģīts un diskutabls jautājums, konkrēti par Latvijas situāciju, bet pamatojums ir tirgus principos balstīts. Pieaugot investīciju apjomam, kādā brīdī pieaugs arī augstu PVN produktu ražošana. Un šiem augstu PVN ražojošajiem uzņēmumiem vajadzēs darbiniekus. Un nevis nodzērušos bezdarbnieku, vai pusaudzi ar angļu valodu 80-to bojevika līmenī, bet cilvēku, kas kaut ko saprot un, vēlams, gājis augstskolā. Šajā brīdī valstij vajadzētu spēt šo darbinieku iedot. Es ticu, ka mums šādi cilvēki ir, visi nav aizbraukuši vai apmiruši, tā kā zināmu apjomu investīciju varētu pacelt ar esošo resursu. Respektīvi, būs investīcijas, būs augstāka PVN produkti ražošanas bilancē un tas radīs tirgus pieprasījumu pēc kvalificēta darbaspēka.

Kvalificēts darbaspēks => pārliecināti cilvēki

Kā jau minēju iepriekš, kvalificēts darbaspēks mēdz iet augstskolās. Savukārt augstskolām ir tāda tendence cilvēkiem iemācīt domāt (kaut tā varētu teikt par visām LV augstskolām). Par laimi, arī augstskolu kvalitātes jautājums atrisināsies pats no sevis iepriekšējo tirgus principu vadīts. Cilvēki sāks vairāk studēt tur, no kurienes uzņēmēji vairāk ņems darbā. Turpinot par pārliecību, tajā brīdī, kad cilvēks iemācās domāt kvalitatīvāk, viņš daudz labāk apzinās savas iespējas un redz vairāk ceļus, kā tās sasniegt. Attiecīgi, viņam pieaug pārliecība par sevi, kas ir ļoti atzīstami, jo... šādam pārliecinātam cilvēkam būs daudz grūtāk iebarot tizlu deputāta kandidātu apmaiņā pret banānu ķekaru. Viņš domās, es tak esmu gudrāks par šo fruktu, kāpēc man viņu iebalsot valdībā un ļaut lemt par manu bērnu nākotni, ja viņš nespēj elementāras lietas saprast? Tāpat, šis cilvēks daudz kritiskāk izturēsies pret pilnīga idiotisma bīdīšanu politiskajā dienaskārtībā, jo viņam nepatiks, ka viņu uzskata par muļķi un cenšas iestāstīt, ka, piemēram, avīžu valstiska cenzūra ir laba lieta, jo sargā jauno paaudzi no nevēlamas informācijas, kas tajās var parādīties.

Pārliecināti cilvēki => kvalitatīvāka politika

Pēdējais jau ir elementāri. Pārliecināti cilvēki prasīs kvalitatīvāku politiku. Jo viņi domās līdzi un prasīs to no politiskajiem spēkiem, kuri būs spiesti piedāvāt kvalitatīvākas programmas un risinājumus pārliecināto cilvēku problēmām. Pie kā noved kvalitatīvāka politika? Jāpapēta to valstu rādītāji, kurās ir daudz cilvēku ar augstu izglītību. Skandināvija, Rietumeiropa. Augsti laimes indeksi, pārticība. Tāpēc sāksim arī mēs iet šo ceļu, apkarosim korupciju un izaugsme atgriezīsies arī Latvijā!

1 komentārs:

Bonjux teica...

"Investoram korupcija ir vienkārši blakus izdevumi, kuri noteiktos apstākļos viņam dos konkurētspējīgo priekšrocību pār viņa konkurentiem"
bet garantē zināmu peļņu. Ja šodien samakāsi 10 naudiņas, bet rīt varēsi nopelnīt 15 kāpēc nemaksāt???VNK matemātika.